天津首创经中 · 中国光年城中央公园

因海而生 因海而灵

这是一座海上光年城

时间在这里停留

万物在这里栖息

光年大门已开启

快来探索吧!

144809b90kvfvoqv1265rz

144809330zimhvjzbzxl6r

Step through the great Portal

01

当天色变成深蓝,光年门户开启。螺旋上升的雕塑被一束光照亮,仿佛在召唤人们走进光年之旅。

Light Year Portal opens when the sky turns deep blue. The spiraling sculpture is illuminated by a ray of light, as if it is beckoning people into a journey.

场地周边视线开阔,处于建设过程中,市政界面效果不佳;同时考虑公园管理,需要用昭示性的大门改善界面、从而吸引游客进入公园。

In the process of construction, the street interface was broken. Meanwhile, considering the management of the park, a conspicuous entrance should be attractive.

144811xkpl43tuecopqzdx
以轻盈的飘带雕塑为对景,设计语言统一而丰富,形成不规则的画框,收纳树林草坡,宛如一幅写意洒脱的自然画作。

A ribbon sculpture as the opposite scenery, continues and enrich the design language. it shapes an irregular frame  gathering woods and grassy slopes, which looks like a natural planting.

144811p7czkuwdobb0o3gr

144812j6ny2a9ppjxtdoz5
144813vqauw9h9t12armrp
A Stroll

 in the Woods

02

沿着蜿蜒小路,走进画框之中。在密林夹道中穿梭,在开敞草坪上休憩,忘记光年城外的时光流逝,悠然地按下暂停键。

Along a winding path, you could step into the painting. Walk through the woods or lie on the lawn, you will find that everything seems to be quiet and still.

露营区、植物课堂、草坪活动区、健身区等主要活动场地被串联起来,最后到达集散广场。

The path connects campsite,plant gallery, lawn playground, fitness area and finally a plaza.

144813beugmjishvynn6ar
144814er7mh4t3p2w72mnd
同规格同尺寸的灰白两色方砖间隔顺铺,加强路径在视觉上的纵向延伸感。

The paving texture of the road uses grey and white tiles along the direction of the movement, strengthening visual extension to the path.

1448154fe3sr9e1kegv0c3
144815cg0m6iuff7c79zbc
利用缓缓起伏的地形设置草坪活动区,被蜿蜒的砂石小路围合,周边种植乔木,形成林荫空间。

The lawn playground is set on the undulating terrain, and trees are planted around to take shape a shady space .

1448161ew8fsetixuptqol

Sitting 

in the tree shade

03

144817eehaewfogudrkjyq
孤植一棵大树,树下一条整石坐凳,好像村口的老树和石凳。“何事吟余忽惆怅,村桥原树似故乡”,看到了树、就想到了家。

路径的终点是园区管理服务中心,大树广场被赋予人流集散的功能。

The big tree plaza is at the end of the path. There is a building on the plaza which is the service center of central park.

144817vj7lun3tsirnvmrs
144818xofaews3ka0hfasm
草地围绕大树、在铺装上扩散,似水之涟漪。

The grass circles the tree and disperses on the square like ripples.

144819qyft9gb5cr5vlweb
折线格栅延续建筑设计语言,将广场围合。不锈钢格栅经过多次定样,最终呈现温柔反射绿地与灯光的效果。

the grille in brokenlines is extracted from the building shape, and encloses the square.  due to the grille mateial which is stainless steel, grass and lights could be reflected gently.

144819mnathmofbep5ffh1
144820va7zedash966wzwb
Looking out

over the lake

一片草坪,一池涌泉。坐在阳光之下,遥望远湖。

Sit under the shine and looking over the lake, surrounded by lawn and spring

04

14482072ichovjdvxn6ovp
从格栅通道走到绿岛,这是一个交通环岛,串联茶室、餐厅、会议中心等。

The grille corridor  leads to a green island which is a traffic circle, where teahouse, canteen and conference center are connected together.

144821h9o0sqliqwp0ko8t

144821xoovg2ctuvti2quv
茶室一侧设置户外休闲平台,紧邻平台有一处涌泉水景,烘托了场地氛围。临湖区域保证视线通透,可以把湖景引入室内。

On one side of the teahouse there is a terrace for relaxation. A fountain is setted off the atmosphere of the environment. The area facing the lake ensures visibility and brings the lake view into the room.

 

144822s82bmzem8fzeb9kw
144822urbhlgwmwoveivgo
背景故事

本项目位于天津市宁河区未来科技城京津合作示范区,是未来首都非核心功能疏散平台之一。光年城将被打造成一座绿色生态田园城市,以居住功能为主;中央公园作为生态系统核心部分,旨在提升城市核心区域吸引力,以水系、森林、生物栖息地为主,使这座新城成为回归自然条件最优越的空间。

The project is located in the Beijing-Tianjin Cooperation Demonstration Zone of Future Science and Technology City, Ninghe District, Tianjin, which is one of the non-core functional evacuation platforms of future capital. Light Year City will be built into a green ecological garden city, mainly for residential function; As the core part of the ecosystem, Central Park aims to enhance the attraction of the city’s core area,which is dominated by water system, forest and biological habitat, making the new city the most favorable space for returning to nature.

本项目作为中央公园起步区,考虑到后期与整体公园联动,在生态优先的设计理念下,以提升活力为导向、以人本体验感受为核心,植入自然休闲的活动空间;同时,完善公园配套建筑周边的景观功能,营造一个生态、多元、欢乐的城市公园。

This project as the starting area of Central Park, takes into account the linkage with the whole park in the later stage. Under the design concept of ecological priority, it is guided by enhancing vitality and centered on humanistic experience to implant natural leisure activity space. At the same time, improve the landscape function around the park supporting buildings, to create an ecological, diverse and happy urban park.
144823d6xsu8g3hxaqlfye

项目案名:天津首创经中 · 中国光年城中央公园

项目地址:天津市宁河区

项目类型:公共空间

占地面积:23000㎡

建筑面积:3700㎡

景观面积:19300㎡

客户单位:首创经中(天津)投资有限公司

景观设计:奥雅设计 北京公司 项目二组

景观软装:奥雅设计 北京公司 项目二组

建筑设计:上海柏涛

室内设计:赛拉维室内装饰设计有限公司

灯光设计:深圳奥雅设计股份有限公司北京分公司

施工单位:北京市管通市政园林工程有限公司

设计周期:2020.02

竣工时间:2020.06

采写:奥雅设计 北京公司 项目二组

编辑:Christine

摄影:琢墨摄影
© 版权声明
THE END
喜欢就支持以下吧
点赞37
分享
评论 抢沙发
admin的头像-VIP景观网

昵称

取消
昵称表情代码图片